Amazon USA in Duitse boekhouding met Datev

Freiheitsstatue

Wanneer Duitse online winkeliers in de VS op de Amerikaanse marktplaats amazon.com verkopen, vraagt de Duitse belastingadviseur zich af hoe hij de inkomsten van Amazon USA in zijn Datev kan importeren. Wij hebben de oplossing.

Amazon USA in Duitse boekhouding

Wat het gold-rush sentiment onder online winkeliers weer aanwakkert, doet menig belastingaccountant huiveren. Amazon biedt steeds gemakkelijkere manieren voor online winkeliers om op de Amerikaanse markt te verkopen. Nu is het niet zo dat de goederen vanuit Duitsland rechtstreeks naar de eindklant in de VS gestuurd worden, dat zou veel te lang duren. De online winkelier levert zijn goederen in grote partijen aan de Amazon pakhuizen in de V.S. en gebruikt het ook in Duitsland bekende full-filment proces.

Uit fiscaal oogpunt...

is het geheel betrekkelijk duidelijk. De winst wordt in Duitsland belast volgens het wereldinkomen-principe. Wat de omzetbelasting betreft, moet deze in de VS betaald worden als er een zogenaamde "nexus" is, d.w.z. een voldoende plaatselijke aanwezigheid. Dit kan bijvoorbeeld door een Thrid Party Fullfilment te gebruiken. Dit geldt meestal voor degenen die Amazon FBA gebruiken in de USA. Of de online winkelier daar uiteindelijk BTW moet betalen of niet, moet worden opgehelderd door een belastingadviseur of een Amerikaanse CPA.

Er is een hele reeks wetten voor BTW in de VS, want anders dan in Duitsland stelt elke staat zijn eigen wetten vast. Je zult tevergeefs zoeken naar een uniforme wet op het niveau van de staat. Bovendien zijn er plaatselijke wetten waarin steden of gemeenten uitzonderingen verklaren. De tarieven van de verkoopbelasting in de VS verschillen van staat tot staat. Al met al ziet het er erger uit dan het is.

BTW registratie in de VS

Om niet in de juridische jungle te verzanden, is er een hele reeks geweldige hulpmiddelen die het leven van online handelaren gemakkelijker maken. Quickbooks of Taxjar, bijvoorbeeld, bieden goede en eenvoudige manieren om belastingen correct te berekenen en te betalen. Als je zelf ervaring hebt met gereedschap, plaats die dan in de commentaren.

Duits boekhouden

Misschien hebben wij van de belastingdienst ons er gewoon bij neergelegd dat we nu overspoeld worden met duizenden en duizenden boekhoudkundige regels, wild verrekende honorariumposten met de uitbetalingssom en uiteindelijk past alles maar net op het nippertje bij elkaar.

Maar misschien gebruiken we al AccountOne en kunnen we het boekhoudkundige monster verslaan met een import en export. Maar nu komt de VS ook! Omzet in een ander land, op een ander continent, in een andere munt en met veel andere belastingtarieven. Wie zich in de bovenstaande illustratie bevindt, heeft het niet helemaal bij het verkeerde eind.

De munteenheid is in principe de Amerikaanse dollar, de belastingtarieven zijn moeilijk te overtreffen in aantal en inventiviteit, en ook al lijkt alles op Duitsland, toch is alles anders.

Er ontbreekt iets

Wie al handel drijft met online winkeliers die ook in de VS verkopen, zal snel merken dat een belangrijk kenmerk ontbreekt op Amazon.com. Het BTW-transactierapport dat in dit land zo populair is. Naar onze mening moet dit het onwoord van het jaar genoemd worden, een verslag dat speciaal voor Europa ontwikkeld is. We zoeken hier tevergeefs naar bij de Amerikaanse Verkoopcentrale. Er blijft dus nog maar één ding te doen... We verzamelen alle informatie uit de verschillende gegevensbronnen (bestellingen, verzendingen, betalingsrapporten, enz.)

AccountOne vult de leemte op

Toen we AccountOne begonnen te ontwikkelen, stond het BTW-transactierapport nog in de kinderschoenen en was het geen betrouwbare partner voor het bepalen van boekhoudkundige gegevens. Daarom richtten we ons vanaf het begin op het bouwen van onze eigen gegevens. Dit hielp niet alleen om ontbrekende gegevens aan te vullen, maar ook om de kwaliteit van de gegevens duurzaam te verbeteren. Als we over de plas kijken, zijn we blij met deze ontwikkeling van vandaag. Het was een veel hobbeliger weg, maar we zijn blij dat we op basis hiervan een interface kunnen aanbieden van de Amerikaanse Sellercentral naar de Duitse boekhouding.

Alle begin is moeilijk

We bevinden ons momenteel in een uitzonderlijk succesvolle betafase. Zoals gebruikelijk bij onze Europese oplossing worden de gegevens met behulp van MWS tokens opgehaald en verder in het systeem verwerkt. Door ze aan inkomsten- en personenrekeningen toe te wijzen, kunnen ze naar het boekhoudsysteem overgebracht worden. Het resultaat is een individuele boeking van alle inkomsten en vergoedingen die overeenkomt met het bedrag van de betaling. Ook hier is, na de eerste opzet, een bijna zelfvoorzienend boekhoudproces mogelijk.

Welke marktplaatsen worden ondersteund?

AccountOne ondersteunt momenteel de volgende Amerikaanse marktplaatsen, naast de Europese Amazon marktplaatsen:

  • amazon.com (USA)
  • amazon.mx (Mexico)
  • amazon.ca (Canada)

De oplossing om de inkomsten van de Amerikaanse online handel in de Duitse boekhouding te krijgen kan gratis 30 dagen uitgetest worden.

Reacties zijn gesloten.
nl_BE