Amazon FBA & Pan-EU - BTW in Spanje

We waren net op locatie in Spanje en spraken met de Duitssprekende deskundige Marcos Vera-Stein (www.steuerberatermallorca.com) uit Palma.

We vroegen Amazon ons uit te leggen waarom de fiscale registratie van FBA handelaren die vanuit Amazon in Spanje opslaan en verzenden zo belangrijk is, en welke uitdagingen je als Amazon handelaar in Spanje te wachten staan. Hier zijn de antwoorden op de belangrijkste vragen:

 

Waarom moet ik me als FBA handelaar in Spanje voor belasting laten registreren?

 Als je je goederen in het kader van de PAN-EU procedure in Spanje laat opslaan en verzenden, genereert dat een omzet die in Spanje belastbaar is. Om deze verkopen correct op te geven en de daarover verschuldigde BTW aan te geven, moet voor de directeuren een persoonlijk Spaans belastingnummer verkregen worden. Dit NIE nummer wordt verkregen door registratie. Voor niet-Spanjaarden gebeurt dit op het plaatselijke politiebureau en het kan ofwel door jou ter plaatse, ofwel door een Spaanse belastingconsulent gedaan worden. Voor de registratie door de belastingadviseur heb je een notariële kopie van je identiteitskaart / paspoort nodig, en een beëdigde vertaling van het uittreksel uit het handelsregister met apostille (als er een inschrijving in het handelsregister is). Het bedrijf krijgt een Spaans fiscaal nummer (CIF). Een ander alternatief is je te laten registreren bij een Spaans consulaat in Duitsland (alleen voor de NIE). Dit is echter een langdurig en veel ingewikkelder proces dan belastingregistratie rechtstreeks in Spanje. Het kan 3-4 weken duren voor het belastingnummer wordt uitgegeven.

 

Er zij op gewezen dat de belastingdienst in Spanje bijna alle nodige informatie heeft of kan krijgen om niet aangegeven transacties op te sporen. Vooral voor transacties van meer dan € 1.000,00 moet het belastingnummer aangegeven worden.

 

Ik heb weinig of geen omzet in Spanje, moet ik me toch laten registreren?

 Ja, want de Spaanse fiscus eist registratie, zelfs voor de kleinste verkopen, en er zij op gewezen dat met toenemende verkopen de controle waarschijnlijker wordt en dat in geval van twijfel de belastingdocumenten over vier jaar kunnen worden geëist. Dan is het nodig dat je een volledige reeks Spaanse factuurnummers kunt laten zien.

 

Wat gebeurt er met mijn inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in Spanje?

 In tegenstelling tot de omzetbelasting wordt de inkomstenbelasting die je uit Spaanse entrepots genereert, in Duitsland aangegeven en betaald. Een afzonderlijke bepaling van de winst uit Spaanse verkopen is niet nodig, maar dit geldt alleen als er geen hoofdkantoor van de onderneming in Spanje is.

 

Wanneer moet de BTW-aangifte vooraf in Spanje worden aangegeven en betaald?

 In Spanje is de verslagperiode meestal het kwartaal. Als ondernemer kun je echter ook vragen om de BTW maandelijks op te geven en te betalen. De uiterste inleverdatum is de 20e van de volgende maand, dus voor januari moet het verslag op 20 februari, en voor het eerste kwartaal op 20 april. Er is een uitzondering voor de maand juli, waar tot 31 augustus gerapporteerd kan worden. De uiterste betalingsdatum is ook de 20e van de volgende maand. Als je daarentegen per automatische incasso wilt betalen, moet het rapport vóór de 15e van de volgende maand bij het belastingkantoor worden ingediend. Om de BTW via automatische incasso te betalen, is echter een Spaanse bankrekening nodig.

 

Moet ik een fiscaal vertegenwoordiger (fiscaal vertegenwoordiger) in Spanje hebben?

 Ja, want alle communicatie is digitaal en in het Spaans. De nationale vertegenwoordiger moet elektronische toegang tot het Spaanse belastingkantoor tot stand brengen en kan dit gebruiken om alle correspondentie af te handelen. Dit gebeurt in Spanje via een digitale brievenbus. Bovendien is de vertegenwoordiger ook het eerste contactpunt voor het Spaanse belastingkantoor.

 

Wat is de procedure voor een BTW controle in Spanje?

 Het Spaanse belastingkantoor stuurt een Spaanstalige vragenlijst naar de vertegenwoordiger om opheldering en stelt een antwoordtermijn vast. Er is geen persoonlijk onderzoek ter plaatse. Alle uitwisseling van documenten en gegevens gebeurt elektronisch en in het Spaans. Dit betekent dat je uitgaande facturen, die je zelf moet opmaken als je aan de PAN-EU procedure van Amazon deelneemt, de laatste 4 jaar in het Spaans moeten zijn opgemaakt.

 

Conclusie

 Belastingregistratie voor Amazon Pan-EU handelaars is verplicht in Spanje. Afgezien van de moeite die het kost, heeft deelname aan de PAN-EU procedure ook zijn voordelen. Je producten worden in de respectieve landen als topproducten aangegeven en zorgen zo voor een hogere verkoop. Bovendien zijn de vergoedingen voor de voltooiing goedkoper.

 

AccountOne

Wij helpen je met de fiscale verwerking van je Amazon verkopen in Spanje, maken automatisch correcte facturen en zorgen voor de betaling van je belastingen in Spanje. Dit laatste gebeurt in het kader van onze cash pool, waarbij we de belastingen centraal in Duitsland innen en ervoor zorgen dat ze in Spanje op tijd betaald worden.

 

Vera Steen

Met onze partner Marcos Vera Stein uit Palma de Mallorca, bieden wij je een Duits sprekende belastingadviseur in Spanje. We hebben Mr. Stein leren kennen als een ruimdenkende en zeer digitaal onderlegde belastingadviseur met een sterke voorkeur voor het adviseren van zijn cliënten. Bovendien heeft hij een zeer goed inzicht in het dagelijkse leven van jonge en gevestigde bedrijven uit de e-commerce sector.

 

Reacties zijn gesloten.
nl_BE